Bloggen om spel och spelutveckling

Att spela spel är ett kärt nöje och det försöker vi förmedla genom våra inlägg. Den här bloggen handlar om just spel och spelutveckling.

Spel

Sedan årtusenden har människor tävlat med varandra, ibland på blodigt allvar och ibland för skojs skull. Att tävla var länge något som var reserverat för män. Det var männen som fick tävla i Olympiska Spelen och det var männen som tävlade om att fälla den största hjorten i skogen. Att tävla för skojs skull är på sätt och vis en mänsklig företeelse. Djur tävlar däremot för att vinna status i flocken.

Den här tävlingsgenen i oss har spillt ut i vår förkärlek för spel. När vi spelar spel kan vi tävla mot både datorn och andra spelare. Så kallade onlinespel kan spelas av människor från olika delar av världen samtidigt. Det finns också spel som kan spelas bland kompisgänget i en lägenhet.

Det finns olika typer av spel, men spel med sport lär vara den största följt av spel som präglas av våld. Då fotboll är en världens allra största sporter är det inte konstigt att både FIFA och PES årliga utgivningar av sina spel toppar försäljningslistorna. Bland våldsspel så är till exempel Battlefield och Call of Duty mycket välkända.

Hur blir man då en spelare?

Det behöver inte vara så krångligt att bli en spelare. Många människor börjar i tidig ålder att spela spel med sina vänner hemma hos dem. Då är inte steget långt till att man önskar en spelkonsol i julklapp. Vill man som vuxen börja spela (vilket inte är något att skämmas för) är det också bara att köpa en spelkonsol och börja lira.

Har man en dator kan man också börja spela. Det rekommenderas att ha en mus om man använder en laptop. Vissa gamla datorer klarar inte av nya spel (mycket tack vare att grafiken är för bra för datorn att hantera) och därför kan man behöva investera i förslagsvis en speldator.

Olika spelare spelar olika mycket och därför kan man inte säga att någon är mer ”spelare” än någon annan. En spelare är en spelare, punkt.

Tävlingar

Det finns en hel del tävlingar och de hör till e-sport. Det finns stora FIFA-turneringar och Fortnite-turneringar där man kan vinna miljonbelopp. Det talar för hur stor spelindustrin är och att det faktiskt går att kalla sig för professionell e-sportare. Att bli duktig kräver mycket träning och ett lästips är Emil Christensens bok ”Livet på spel” som handlar om pressen man får över sig som e-sportare.