Att utveckla ett spel idag bygger ofta på realism, det vill säga, spelaren ska uppleva att spelets handling kunde ägt rum i verkliga livet. Dessutom blir grafiken för varje år som går mer verklighetstrogen. Steget till att hjärnan luras att tro att ett spel är på riktigt endast genom grafiken är inte alltför långt borta. Det finns givetvis både för- och nackdelar med en sådan här utveckling.
Research
Spelutvecklarna lägger ned mycket tid på research för att få en bra kunskap om genren. Är det exempelvis ett skräckspel så händer det att spelutvecklarna kikar på utvecklingen av andra skräckspel, vad som var bra och vad som var mindre bra. På så sätt plockas russinen ur kakan, men ändock måste spelutvecklarna utveckla ett nytt koncept för att spelare ska lockas. Det är naturligtvis förbjudet att plagiera speltitlar, spelkaraktärer och ibland även namn på karaktärerna från andra spel. Vissa spelserier hoppar dock från en studio till en annan när det gäller uppföljaren till spel nummer 1.
Researchen handlar också om att få en inblick i hur verklighetens professionella agerar. I exempelvis spelserien Splinter Cell är huvudkaraktären Sam Fisher en agent som i det dolda försöker infiltrera olika verksamheter och spionera. Eftersom NSA och CIA med flera inte berättar exakta detaljer om hur de jobbar (för USA:s nationella säkerhet) får de inte veta allt men ändå något som kan passa till ett spel och som är ganska verklighetstroget. Exempelvis hur man bäst smyger fram eller hur träningen ser ut för en toppagent. Splinter Cell är för övrigt en nydanande spelserie då skuggorna som används i spelet var revolutionerande för sin tid. I skuggorna kunde agenten gömma sig från sina fiender.
Undersöka verklighetens miljöer
Om man vill skapa realistiska miljöer måste man se hur verkligheten ser ut, eller hur? I fotbollsserien FIFA spelas det realistisk fotboll på gräsmattor. Själva spelarna är kopior av dagens toppspelare inom fotbollen. Även arenorna och huvudtränarna är återgivna på ett verklighetstroget sätt.
Det samma gäller för spelserien Grand Theft Auto (GTA) vars senaste spel GTA: V släpptes år 2013. Inför utvecklingen av spelet fotograferades många gator och parker i Los Angeles. Många av de byggnader som återfinns i spelet är identiska med verklighetens byggnader. Just igenkänningsfaktorn är något som spelutvecklare ständigt tänker på. Om spelare känner igen sina egna liv och platser de besökt i spelen så är sannolikheten att de kommer köpa och spela spelet stor.
Att återge privata hem i tv-spel är normalt sett inte tillåtet om nu inte ägaren av huset gett sitt tillstånd. Att återge Cristo Redentor (Jesusstatyn i Rio de Janeiro) eller Eiffeltornet är fullt lagligt och är en del av den konstnärliga friheten som ingår i yttrandefriheten.
Som ni märker är det en hel del arbete utanför kontoret som gäller för att tillfredsställa spelare.