Svenska företag som utvecklar spel

Det finns några svenska företag som lyckats nå ut väl till de stora massorna. Det beror ofta på gynnsam marknadsföring av spelen men också för att spelutvecklarna är duktiga.

DICE

Digital Illusions CE är idag ett dotterbolag till EA (Electronic Arts) som i sig är marknadsledande. Deras absoluta flaggskepp är spelserien Battlefield som sedan början av 2000-talet tampats med Call of Duty-serien om att vinna spelarnas hjärtan. Spelserierna är mycket lika varandra, det som framför allt skiljer dem åt är spelens upplägg och vilka uppdrag man får göra. Många av vapnen som används återfinns i bägge serier och så även diverse miljöer.

DICE grundades i början av 1990-talet och då ägnades en stor del av produktionen till att skapa Pinball-spel och i artikeln nämns Pinball Dreams som är ett flipperspel. Överlag var spelen på den tiden mycket enklare uppbyggda än dagens avancerade spel. Säkerligen kommer man om 30 år att tycka att 2020-talets spel var enkla och modesta. Det handlar helt enkelt om perspektiv och teknikbranschen är en bransch som inte hänger sig åt nostalgi. Alla rör sig i riktning framåt när det gäller att skapa nya spel.

Dice har även skapat en egen spelmotor (en virtuell miljö där man använder sig av bestämda parametrar för att skapa ett spel) samt utvecklat spelserien Mirror’s Edge.

Isbit Games

Den svenska fotbollsstjärnan är numera inte bara en fotbollsspelare på allra högsta nivå utan även en entreprenör. 2017 lanserade Zlatan sitt mobilspel Zlatan Legends i samarbete med Isbit Games. Spelet gick ut på att man skulle kicka en boll på olika banor uppåt. Man kunde bland annat spela med en karaktär som till utseendet liknade Zlatan väldigt mycket. Framgången uteblev dock och spelare ratade spelet för att det ansågs för tråkigt och enkelt.

Kanske är det så att inte ens de mest populära kändisarna kan sätta sitt namn på ett spel och hoppas på stora försäljningssiffror. Nej, spelarna vill ha något att bita i, en utmaning kombinerat med en trevlig spelupplevelse.

Varför är Sverige så framgångsrikt gällande spelutveckling?

Vårt bistra klimat är en stor anledning till framgång. Hur många ungdomar stannar inte hemma i sina källare när det är vinter istället för att gå ut? Gällande spelutveckling måste man ha tid och tålamod och i stort sett alla spelutvecklare har själva spelat mycket tv-spel genom åren.

Svenskar är ur ett internationellt perspektiv bra på engelska och det är gynnsamt när svenska spelutvecklare vill samarbeta med internationella motsvarigheter.