Svenska spelindustrin

Den svenska spelindustrin omsätter många miljarder per år. Det är och har sedan länge varit populärt att spela antingen dator- eller tv-spel. Vad man föredrar beror på hur man vill spela. Vill man spela med tangentbord och mus är det dator som gäller medan det för konsol är en handkontroll (speldosa) som gäller för att styra karaktären i spelet.

Spelbutiker

Precis som att det finns videobutiker där man kan hyra och köpa film så finns även spelbutiker. Spelbutiker har tyvärr inte så mycket uthyrning utan ägnar sig mest åt försäljning. Det är synd då många spel som släpps idag kan kosta så mycket som (500-600) kronor när de släpps vilket gör att alla inte har råd. Det finns ingen åldersgräns på att köpa spel. Däremot kan vissa spelbutiker neka minderåriga att köpa vuxenmärkta spel (oftast med klassificeringen PEGI 18) om föräldrarna inte gett sitt tillstånd. Det har de lov att göra enligt lag då privata näringar får neka försäljning till i princip vem som helst (så länge ingen diskriminering sker, alltså att en tolvåring får köpa spelet medan den andra inte får).

I Sverige var Game Shop en stor aktör som gick i konkurs 2015. Det är en utveckling som får lov att påstås vara väntad då det inte säljs så många fysiska spelskivor längre. Med dagens konsoler kan man köpa digitala filer direkt från marknadsplatsen som konsolen är ansluten till. De renodlade spelbutiker som finns kvar har det också tufft. Idag är det mer gynnsamt att göra som exempelvis Elgiganten och Media Markt, nämligen att sälja spel och konsoler som en del av sortimentet. De fokuserar alltså inte endast på spel utan på mycket annat.

Hur spelar svenskarna?

Sverige följer ungefär de trender som äger rum i USA. Spelas där Fortnite, NHL eller något annat storsäljande spel så kan man räkna med att svenskar blir intresserade. Datorspel är antagligen något mer populära då de flesta behöver ha en dator i hemmet för att betala sina räkningar och så vidare. Det lär vara fler män än kvinnor som spelar spel. Vilka spel man spelar skiljer sig även åt mellan könen. Hästspel spelas i stor utsträckning av flickor medan fotbollsspel spelas av pojkar (i allmänhet).