VR-spel

VR-spel är något som är högst aktuellt 2020 och som på sätt och vis revolutionerat hela spelindustrin. VR-spel spelar man genom Virtual Reality-glasögon som man trär på huvudet.

Vad är VR-teknik?

VR står för Virtual Reality eller Virtuell Realitet på svenska. Och begreppet är berättigat då det är ungefär vad man upplever. Själva headsetet består av en mask som man trär på huvudet. I glasögonkåpan finns två separata skärmar av exempelvis OLED-sort för vardera ögat som tillsammans ger en stereoskopisk återgivning av en miljö. Det känns alltså som att det är en skärm man tittar på och inte två skärmar.

På huvudet sitter sensorer i kåpan som registrerar hur du vinklar huvudet och om du vrider på kroppen för att titta dig runt, då följer bilden med. Det finns också ljudfunktion, alltså att man kan höra havet brusa eller vinden yra.

VR-glasögon är idag relativt dyra men troligtvis kommer priset att sjunka vartefter det blir billigare att tillverka dem.

Vilka miljöer finns?

Idag finns det både filmer och spel som använder sig av VR-teknik. Oftast går dessa också att spela på traditionellt vis. Ännu går det inte att spela gratis på iGame med VR-glasögon men den här tekniken kanske når kasinobranschen den med.

Blir upplevelsen bättre?

De första gångerna kan vara fantastiska, men företeelser som folk är ovana vid kan ratas ganska snabbt. Det gäller att vara ihärdig och inte tänka så mycket när man utsätter sig för VR-teknik. Upplevelsen kan många gånger bli bättre, du distraheras inte av omvärlden. Exempelvis ser du inte väggen bakom teven eller folk på sätena framför dig i biosalongen. Det är således du som står i förbindelse direkt med spelet eller filmen.

Är VR farligt?

Nej, VR hade inte fått säljas om det var farligt. Däremot bör man sitta ned när man använder VR. Att stå och inte se var man är ”på riktigt” kan leda till att man snubblar och slår sig. Sitt, förslagsvis, i en soffa. Att äta när man använder VR-glasögon kan leda till att man spiller och får fläckar på sig. Att dricka går oftast bra om man har en vattenflaska som man kan föra till munnen.